Според мен решението за отлагането на избора на нов главен прокурор беше

...
Според мен решението за отлагането на избора на нов главен прокурор беше
Коментари Харесай

Адвокати: Политическата квота няма място във ВСС

Според мен решението за отлагането на избора на нов главен прокурор беше вярно. Много се бързаше с премахването на Иван Гешев от поста. Създаде се чувството, че статуквото иска този състав на Висш съдебен съвет да избере нов основен прокурор.

Това разяснява в студиото на Euronews Bulgaria адв. Петромир Кънчев от Инициативата " Правосъдие за всеки ".

 
Вчера беше определен и арбитър, който ще проверява основния прокурор, общо взето нещата, които искаше Венецианската комисия. Така че в тази връзка България дава добри сигнали пред света, точно, че към този момент има механизъм за следствие и той дава някакви резултати.
адв. Петромир Кънчев

Слонът в магазина беше забелязан, тъй като едно такова явление като  " Осемте джуджета " няма по какъв начин да не е явен знак на хората във Висш съдебен съвет. Защитната версия е когато някой бъде упрекнат в нещо, той дава аргументите за това. Всички са знаели какво се е случвало в „ Осемте джуджета “, само че в този момент става ясно. Забелязвате ли обаче, че във Висш съдебен съвет стартират да се случват положителни неща, това сподели и сегашният министър на правораздаването, че нещата са като в Народното събрание. Проблемите идват от политическата квота. Където я има в множеството страни проблемите идват точно от нея. Дори в този момент се отваря дискусия дали би трябвало да бъдат юристи - би трябвало да бъдат. Господин Сарафов очевидно в този момент е гледал кино лентата за  " Осемте джуджета ", само че преди правораздаването и прокуратурата се ползваше като бухалка, един уебсайт с три букви пуска публикация за някой, и незабавно по-късно прокуратурата стартира следствие против този, за който написа в публикацията, че е направил нещо. Новият главен прокурор би трябвало да бъде високо ерудиран човек с качества, който да организира промяна в прокуратурата. Избран и от друг ВСС, а не от този състав, счита адв. Кънчев.

Това са доста положителни признаци, явно една нелозунгува поръчка, която върви в посоката, която е декларирана, добави сътрудника му адв. Димитър Марковски.

 
Всички сътрудници, които работим в Съдебната система знаем, че Висш съдебен съвет беше изключително политизиран орган. Моята теза е, че не би трябвало да има въобще парламентарна квота.
адв. Димитър Марковски

Парламентът доста добре може да направи своя надзор посредством постоянни парламентарни инспекции и отчети. Така че наличието на НС във Висш съдебен съвет не е положително. Това, че физически са били отделени главния прокурор и неговия заместител не е съществено, че не са работили дружно и, че Сарафов не е знаел какво се е случвало. Това ми звучи наивно и детинско, даже и за непознатите хора. В кардинален проект и съответно към господин Гешев мисля, че неговата кариера в прокуратурата не е добра политическа поръчка, с претекстовете, че беше освободен заради нанесени вреди точно на институцията, която оглавява. Той на процедура като главен прокурор явно се е провалил. Новият основен прокурор би трябвало да е сборен облик от професионални и човешки качества, счита адв. Димитър Марковски.

Вижте целия диалог във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР